Stærk thailandsk rejesuppe (Tom Yam Kung)

Stærk thailandsk rejesuppe (Tom Yam Kung)


Jeg er gået amok i thaimadlavning den seneste uge. Jeg har haft fri fra arbejdet og har fordelt min tid mellem at lave mad og vaske op (vi mangler desperat en opvaskemaskine, da jeg har en tendens til at bruge hver eneste skål, tallerken, gryde og pande, når jeg laver mad). Jeg har faktisk lavet så meget mad, at jeg ikke rigtigt har haft tid til at opdatere bloggen med de seneste kreationer. Tirsdag lavede jeg en thailandsk nudelsuppe (Kua Tiew Nuea) kogt i flere timer på oksetværreb og okseben. Det er en af mine absolut yndlingsretter. Jeg fik taget billeder, så på et tidspunkt ender den her på siden. Portionen var så stor, at der var nok til onsdag samt en stor portion suppe til fryseren.

Torsdag lavede jeg igen thaimad. Min kæreste havde inviteret fire kollegaer til middag, og senere på aftenen ankom yderligere to gæster, som skulle overnatte, da de bor i Galway og skulle flyve til Frankrig fredag morgen fra Dublin.
Til forret fik vi en stærk rejesuppe. På thai hedder den Tom Yam Gung/Kung/Khoong (der er tilsyneladende delte meninger om, hvordan man staver til reje på Thai, når man tjekker på google). Herefter fik vi hjemmelavede thailandske forårsruller med to slags svampe, hakket svinekød, bønnespirer, glasnudler, gulerod, løg og hvidløg. Det bedste ved disse forårsruller er, at de smager intet mindre end fantastisk. Det dårlige er, at man altid vil blive skuffet efter at have smagt disse, når man bestiller forårsruller på asiatiske restauranter. Efter de to forretter severede jeg ovnstegt and med thailandsk dip, syltet ingefær og wokstegte ‘tender stem’ brocoli med hvidløg og østerssauce samt den thailandske klassiker, kylling med cashewnødder. Til disse to retter fik vi jasminris.
Til dessert fik vi chocolademousse og, da jeg kun havde seks portioner, resten af de brownies, jeg bagte tidligere på ugen serveret med vanilieis.

Stærk thailandsk rejesuppe (Tom Yam Kung)

Stærk thailandsk rejesuppe (Tom Yam Kung)

Ingen bedømmelser endnu

Ingredienser

  • 20 tigerrejer
  • 1 ds straw mushroom (kan erstattes med alm. champignon)
  • 5 skiver galanga
  • 2 stængler citrongræs
  • 8-9 citronblade (kaffir lime leaves)
  • 2 korianderrødder (kan udelades)
  • 5 dl vand
  • ds kokosmælk (kan udelades)
  • ½ dl citronsaft
  • 2-3 spsk fiskesauce
  • 2-3 spsk “roasted chili paste in oil” (kan købes i asiatiske forretninger – ofte ved siden af curry paste bøtterne)
  • 1-2 spsk tom yam paste
  • 5-10 små røde chili
  • 2 forårsløg
  • 2 stængler koriander

Noter

TIP: Koriander med rødder, tom yam paste og chili i olie kan købes i asiatiske forretninger. Pas på med chili i olie du finder andre steder, da der er stor sandsynlighed for, at det ikke er den slags, som skal bruges i suppen. Den der bruges til tom yam er en rød, næsten sirupagtig, mørk masse, som giver en masse sødme til suppen.
TIP: Du kan sagtnes bruge frosne rejer. Kog dem i suppen efter anvisningen på pakken (jeg koger dem direkte fra fryseren i syv minutter).
TIP: Når man bestiller tom yam på restauranter i Danmark eller andre steder i Europa serveres suppen som regel uden kokosmælk. Jeg synes dog, at den smager bedst med kokosmælk, men du kan udelade det og bare tilsætte ekstra vand i stedet.

Fremgangsmåde

  • Straw mushroom deles i halve. Citrongræs bankes let og deles i fire. Tigerrejer pilles og rengøres (skær ryggen og fjern den sorte streng der løber fra hovedet ned til halen). Forårsløg og koriander rengøres og snittes i 1,5 cm lange stykker. Vand, kokosmælk, galanga, citronblade, citrongræs, korianderrødder, fiskesauce, chili i olie, tom yam paste og små røde chili kommes i en gryde og bringes i kog. Lad suppen koge et stykke tid under låg, for at få smagen ud af urterne.
  • Tilsæt straw mushroom og kog i 2-3 min  før rejer tilsættes. Kog herefter i knap 2 minutter. Tag gryden fra varmen. Smag til med ekstra tom yam paste, chili i olie, fiskesauce og citronsaft hvis nødvendigt. Suppen skal være sur og stærk. Suppen hældes i portionsskåle og forårsløg og koriander drysses på som pynt. I Thailand serveres suppen gerne med ris.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
17 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments