Thailandsk kylling med ris, suppe og dip (khao man gai)

Thailandsk kylling med ris, suppe og dip (khao man gai)


Her til aften får jeg besøg af en veninde fra studiet, da vi skal til at lave en opgave sammen. For mig er det selvfølgelig en undskyldning for at lave mad. Jeg besluttede mig for at lave en af mine yndligsretter inden for det thailandske køkken, khao man gai, som består af kylling, ris dampet med suppe fra kyllingen, ingefær og korianderrødder samt en dejlig dip, som er fyldt med hvidløg, ingefær og chili – en perfekt kombination, når alle ens medstuderende hoster og nyser, og der er efterår i luften. Der er intet som de tre ting, når immunforsvaret skal boostes.

Retten er ikke særligt kendt uden for Thailand. Jeg har aldrig set den på et menukort, men i Thailand findes der hele restuaranter, som er dedikeret denne ret – så god er den. Sidst jeg var i Thailand, gik jeg en eftermiddag rundt i Chang Mai, sådan lidt på må og få, og stødte pludselig ind i en stor restaurant, som var propfyldt med glade og spisende thaiere (altid et godt tegn). Der var kun khao man gai på menukortet, og der blev ikke holdt på formaliteterne; bordene stod tæt, og man skulle blot sætte sig på den første ledige stol, man fandt. Foruden en dejlig madoplevelse, syntes jeg også, at det var en god måde at møde de lokale på.
Nå, tilbage til retten. Den er faktisk ret nem at lave. Okay man skal lige have en gryde stor nok til at koge kyllingen, og når det kommer til dippen, må man smage sig frem. Men aahh…hvilken spise. Nigella Lawson introducerede det, som hun kalder ‘tempelmad’ – det vil sige mad, der forkæler kroppen. Det er præcis sådan, jeg tænker om denne ret. Det er sindsygt sundt, kyllingen, risen og suppen er velsmagende men milde og de får et dejligt modspil af den super sunde stærke, salte og søde dip.
Ingredienser:

Thailandsk kylling med ris, suppe og dip (khao man gai)

Thailandsk kylling med ris, suppe og dip (khao man gai)

Ingen bedømmelser endnu

Ingredienser

  • 1 stor kyllingvandsaltlidt supperurter (jeg brugte blot en gulerod, da jeg ikke havde andet ved hånden, men kom også gerne en eller to stilke bladselleri eller en porretop i)
  • Korianderrod (kan udelades)
  • Frisk ingefær
  • Hvidløg
  • Jasminris (mængde efter behov)
  • Frisk koriander
  • Evt lidt kyllingebouillon
  • Agurk

Dippen:

  • 50 – 100 g frisk ingefær (skrællet og skåret i mindre stykker)
  • Ca 6 fed hvidløg
  • 1 – 2 røde chilipeber
  • 4 spsk sukker
  • 4 spsk eddike
  • 3 spsk soyabønnepasta (soy bean paste)
  • 1 spsk mørk soya

Fremgangsmåde

  • Kyllingen kommes i en stor gryde, og vand hældes ved, så det dækker. Tilsæt groft salt, korianderrødder, suppeurter og bring det hele i kog. Husk at skumme for fedt og urenheder undervejs. Kog indtil kyllingen er mør (dvs når benet så småt er ved at falde fra skroget). Det tager omkring en times tid, fra det koger alt afhænging af, hvor stor kyllingen er. Når kyllingen er kogt færdig, tages den op af gryden, mens suppen koger videre.
  • Når kyllingen er kølet af en smule, pilles kødet af, og benene kommes tilbage i gryden. Kog fortsat ned indtil du har cirka 2 liter suppe. Si suppen og smag til med salt. Du kan evt også tilsætte en smule hønsebouillon, hvis du ønsker mere smag.
  • Mens kyllingen koger, laves dippen. Hvidløg, ingefær og chili kommes i en minihakker, blender eller foodprocessor sammen med sukker og eddike og blendes til en grov masse. Tilsæt de øvrige ingredienser og smag til. Dippen skal på én gang være sød, stærk, sur og salt – grund-smagskombinationen i det thailandske køkken.
  • Jasminrisen skylles et par gange og sættes til side. I en gryde varmes en smule olie. Steg lidt presset fed hvidløg, indtil det får en smule farve og tilsæt så ingefær i skiver. Hæld risen ved. Istedet for vand tilsættes så suppen. Mængden skal svare til den mængde vand, du normalt ville bruge til at koge risene.
  • Når risene er færdige, varmes kyllingen op i suppen og skæres i mindre stykker. Server ris, kylling, suppe (hvori man har drysset en smule koriander) og dip sammen med et par skiver agurk og lidt frisk koriander.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
23 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments