Thaimad – Larb gai

larb


Jeg har til trods for en weekend i Rom formået at spise den thailandske klassiker larb hele fire gange inden for den seneste uge. Først lavede jeg én portion, men efter jeg nærmest havde slikket skålen ren, havde jeg stadig lyst til mere. Derfor lavede jeg en dobbelt portion den følgende dag. I mandags, da jeg besøgte min kære mor, stod den på thaimad, og igen larb var en af retterne.
Retten hører til den type, som man enten elsker eller hader. For mig, og flere jeg kender, som har smagt den, ligger den blandt favoritter inden for thaikøkkenet, men andre er pænt gået uden om den til middagsselskaber. Jeg kan dog kun anbefale, at man prøver den, for hører man til gruppen, der elsker den, har man fået sig en ny, hurtig og sund middagsfavorit.

Larb kan laves med alle former for kød, og det kan både være hakket eller i lidt større stykker. Jeg foretrækker den med lidt større stykker oksekød eller kylling, men svinefars er også ganske godt.
Når retten serveres med større stykker kød, hedder den ‘larb namtok’. Namtok betyder vandfald på thai. Hvorfor retten kaldes sådan, har jeg endnu ikke luret, men min personlige teori skabt ud fra smertefulde erfaringer er, at retten traditionelt er så stærk, at der skal større vandmasser til for at køle tungen bagefter (note: lidt stærk for thaierne er frygteligt, frygteligt stærkt for alle os andre).

Thaimad - Larb gai

Thaimad – Larb gai

Ingen bedømmelser endnu
Antal: 1 person

Ingredienser

  • 1 kyllingebryst (hakket groft)
  • en smule olie til stegning
  • 2 spsk jasminris
  • ½ rødløg (skåret i tynde skiver)
  • 1 forårsløg (skåret i tynde skiver)
  • et par stængler koriander (hakket groft)
  • 2 spsk citronsaft
  • 1 spsk sukker
  • ½ – 1 spsk fiskesovs
  • tørret (knust chili efter smag)
  • evt. et par mynteblade

Fremgangsmåde

  • Kom de ukogte ris på en pande, som langsomt varmes op. Rist dem på panden til de er gyldne (pas på de ikke brænder på), og hak dem så fint som muligt i en minihakker, foodprocessor eller lignende (alternativt kan man støde dem i en morter). Den næsten pulveriserede ris stilles til side.
  • Varm en pande og steg kyllingen i en smule olie, til den er gennemstegt. Kom kyllingen i en skål og tilsæt den sammen med resten af ingredienserne. Smag til med mere sukker, fiskesovs, citronsaft og chili for at finde den rette balance mellem surt, sødt, salt og stærkt.
  • Server retten straks sammen med ris og eventuelt lidt icebergsalatblade, hvidkål eller rå, asiatiske slangebønner skåret i mindre stykker.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
25 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments